Ekonomi & Avgifter

Aktuell preliminära avgifter

Hus typ
Storlek
Preliminär avgift 
A  5:or (134,7 kvm)  2900 kr per månad
B  4:or  (106,9 kvm)  2750 kr per månad
C  3½:or  (99,6 kvm)  2700 kr per månad
D  3:or (88,8 kvm)  2600 kr per månad
E (152,7 kvm) 2940 kr per månad

För att täcka samfällighetens löpande kostnader, ska fastigheterna betala en månadsavgift till samfälligheten. Inbetalade avgifter stäms sedan av en gång per år på årsmötet mot de verkliga kostnaderna i samband med bokslut. Räkenskapsåret löper från 1 april till och med 31 mars. Eventuella överskott eller underskott redovisas i debiteringslängdens underlag för varje fastighet. Efter att debiteringslängden fastställts under årsmötet justeras eventuellt underskott eller överskott automatiskt på kommande fakturor. Normalt sker justeringen över loppet av upp till tre månader beroende på justeringens storlek.

I den månadsavgiften till samfälligheten ingår:

  • Vatten
  • Fjärrvärme
  • Snöröjning inkl sandning av gemensamma ytor
  • Sophämtning
  • El till garagen och övrig gemensam el (kvartersgårdar m m)
  • Fiberanslutning, Internetavgift samt TV-utbud
  • Drift och underhåll av gemensamma anläggningar.

Avgiften fastställs på årsmötet och finns i årsmötesprotokollet.

Debiteringslängd

En debiteringslängd tas fram på årsmötet, vilken grundar sig på föregående års resultat samt den budget som årsmötet fastställt. Denna debiteringslängd redovisar vad varje fastighet ska betala som preliminär månadsavgift under det kommande året. Ingående överskott respektive underskott justeras automatiskt på nästkommande fakturor. Ett underlag för debiteringslängden delas ut till respektive husägare innan årsmötet. Debiteringslängden redovisas inte på samfällighetens webbsidor

Observera: Skuld eller överskott följer fastigheten.

Ägarbyte

Vid försäljning av en fastighet är det mycket viktigt att dels informera köparen om att hen övertar ett ekonomiskt ansvar mot samfällighetsföreningen, dels att köpare, säljare och samfällighetens styrelse är överens om tidpunkt då ansvaret övergår från säljare till köpare.

Om detta görs så upprättas ett avstämningsunderlag så att de slutliga kostnaderna enligt debiteringslängden belastar säljaren för den delen av budgetåret som säljaren varit registrerad ägare av fastigheten. På motsvarande sätt belastar debiteringslängdens kostnader köparen för den del av budgetåret som köparen ägt huset. I underlaget bör också fastställas hur eventuellt existerande överskott eller underskott bör hanteras. Innebörden av detta är att säljaren eller köparen kan få ett överskott eller underskott att reglera efter maj månad, året efter försäljningen.

Print Friendly, PDF & Email